Laakhaven-West heeft NU drie nieuwe ligplaatsen voor markante historische schepen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 70754-20210405_111953.jpg

Opening 02.04.2021 Schepencarrousel op de Calandkade

Den Haag doet mee met de Schepencarrousel. Het gaat om 3 ligplaatsen aan de Calandkade. Dat was eerst een wat rommelig gebied maar de eerste appartementen zijn opgeleverd en de kade is opnieuw ingericht.

Het wordt een autoluwe straat met een oude gerestaureerde kraan en tegenover een oud bedrijfspand (‘Maakhaven’) dat gehandhaafd is en waar kleine bedrijven in komen/zitten.

Drie ligplaatsen voor historische schepen in Laakhaven

Laakhaven-West heeft Drie nieuwe ligplaatsen voor markante historische schepen gekregen. Den Haag heeft zich namelijk aangesloten bij de Schepencarrousel. Wethouder Hilbert Bredemeijer nam vrijdagmiddag de ligplaatsen officieel in gebruik door het eerste schip aan te sluiten op de walstroom en vervolgens de Schepencarrousel vlag te hijsen.

“Het is toch wel heel bijzonder dat Den Haag nu ook op de lijst staat van steden die bij de Schepencarrousel horen”, zegt Wethouder Bredemeijer. Er zijn hiermee nu 25 plaatsen in Nederland waar markante historische schepen kunnen aanmeren. “Ik ben er heel blij mee, omdat wij heel veel ligplaatsen hadden meer in het oosten van het land en in de randstad hadden we eigenlijk niet zoveel”, vertelt Schepencarrousel voorzitter Henk Muis aan Den Haag FM.

“Het is eigenlijk ontstaan vanuit de behoefte van grotere schepen om ergens te kunnen liggen”, aldus Muis. Er zijn nu zo’n 125 oude bedrijfsvaartuigen die deelnemen aan de Schepencarrousel. Deze schepen zijn zo tussen de 20-25 meter lang en passen daardoor niet in een jachthaven.

Maar ook beroepshavens zijn vaak niet toegankelijk voor deze boten. Daarom is er een plaform gecreëerd om ligplaatsen en dit soort schepen aan elkaar te koppelen. Dit levert voor de schippers zekerheid op dat ze ergens kunnen liggen en voor de ligplaatsen wisselen de schepen elke paar maanden. “Er is hier in Den Haag plek voor 3 historische schepen van de Schepencarrousel. Die mogen elk 3 maanden blijven liggen en dan ga je weer naar een andere plek”, aldus Bredemeijer.

Naast het in de vaart houden van de historische sleepboten, vracht-, en zeilschepen, is een ander doel van de Schepencarrousel om de verhalen achter deze markante vaartuigen te vertellen. Hiervoor heeft elk schip een soort ‘Scheepspaspoort’ dat zichtbaar aan de boot is bevestigd. Hierop kunnen passanten het verhaal van het schip zien. “Op die manier kan er contact tot stand komen tussen de schipper en bewoners en gebruikers van de stad”, stelt Bredemeijer.

Hij vindt het ook belangrijk dat Den Haag een stad is waar je niet alleen woont en werkt, maar waar je ook kan leven en elkaar kunt ontmoeten. “En wat is er mooier dan een ontmoetingsplek in de buitenruimte waar je ook nog iets kunt leren over het verleden”, aldus de wethouder. “Dus het is belangrijk voor de stad. Als er altijd hetzelfde schip ligt, kijken ze er niet meer naar, en als er weer een nieuw schip komt is er nieuwe reuring”, besluit schipper Paul Kamstra.

Schepencaroussel aan de Calandkade. Foto Henriëtte Guest / gemeente Den Haag

Gaaf! Er komen historische schepen naar Den Haag

IdB 13.04.2021 In Den Haag hebben we wel iets met schepen. Niet gek met zoveel havens. Word jij ook helemaal enthousiast wanneer er een historisch schip langs vaart? Dan hebben we goed nieuws: in Den Haag is een ligplaats voor bijzondere historische schepen geopend!

Aan de Calandkade is een speciale ligplaats waar per keer drie historische schepen voor maximaal drie maanden kunnen liggen.

Schepencarrousel

De ligplaats is onderdeel van een schepencaroussel. Dat is een uitwisselingssysteem waarbij historische schepen elke keer op een andere ligplaats liggen. Den Haag is de 26ste plek voor die schepen en wanneer ze hier liggen kun je de schepen bekijken en geven de schippers graag informatie over de historie.

Lees ook…

·       Tof! Dit oude havenkantoor wordt een minihotel

Aan de Goudriaankade staat een oud havenkantoor. Je herkent het gebouw gelijk aan de gele tegels met de ooievaar. Het…

Wethouder Hilbert Bredemeijer opent de schepencarrousel aan de Calandkade.

Schepencarrousel langs Calandkade: nieuwe ligplaatsen voor historische schepen

AD 06.04.2021 Historische schepen kunnen voortaan afmeren aan de Calandkade in stadsdeel Laak. De gemeente heeft daar namelijk drie nieuwe ligplaatsen geopend. 

De plaatsten zijn bedoeld voor historische schepen van de schepencarrousel. Dat kunnen bijvoorbeeld sleepboten, vrachtschepen of zeilschepen zijn. ,,Op die ligplaats vertellen de schepen en de schippers met informatieborden het verhaal van het schip en de cultuurhistorie van de scheepvaart”, legt de gemeente uit. ,,Er wordt verteld waar het schip geweest is en wat het zoal beleefd heeft.”

Wethouder Hilbert Bredemeijer was bij de opening aanwezig. ,,Deze historische schepen geven een bepaalde look-and-feel die heel goed past bij deze plek, die al een eeuw industrieel nautische ervaring heeft.”

Opening Calandkade 2 april 2021 – Schepencarrousel

Schepencarrousel – Markante schepen in beweging

schepencarrousel.nl – Bing


Over jandewandelaar

Ik wandel graag door Den Haag met mijn camera in de hand. En elke keer weer opnieuw ben ik hoogst verbaasd.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s